Na letošní cenu EU za literaturu jsou za Českou republiku nominováni Anna Bolavá za román Před povodní, Miřenka Čechová za knihu Baletky, Lucie Faulerová za román Smrtholka, Matěj Hořava za povídkovou sbírku Mezipřistání a Daniel Hradecký za povídkový triptych Tři kapitoly.

Knihy vybírala pětičlenná porota pod vedením Pavla Mandyse (dalšími členy byli Petr A. Bílek, Eva Klíčová, Ivana Myšková a Vladimír Opatrný). Výběr podléhal několika podstatným omezením. „Cílem ceny je především upozornit na začínající autory (v originále doslova ‚emerging authors') a mohli být nominování pouze autoři knih, které vyšly mezi říjnem 2019 a únorem 2021, přičemž se muselo jednat o nejméně druhou a nejvýše čtvrtou prozaickou knihu autora či autorky. Dalším omezením byl počet překladů do cizích jazyků, které dosud aktuální i předchozí díla dotyčných ‚nasbírala'. Pokud byl počet překladů příliš velký, organizátoři již autora nepovažovali za ‚emerging', i když předchozí podmínky splnil,“ vysvětluje Pavel Mandys.

Věří, že se porotě podařilo vybrat silnou pětici, jejíž vítěz (opět bude vybrán zmíněnou pětičlennou porotou) bude v Evropě dobře reprezentovat nejen sám sebe, ale i českou literaturu jako takovou. Vyhlášení vítězů ze 14 letos vybraných zemí se uskuteční 18. května, slavnostní předání cen pak proběhne v Bruselu koncem září.

Cena se uděluje od roku 2009 a jejím cílem je cílem je rozpoznat nové literární talenty z celé Evropy. Každý rok jsou nominováni spisovatelé z třetiny zúčastněných zemí.


Share on Myspace