Jiří Suchý byl 13. července v Pelhřimově uveden do Rekordmanské síně slávy, a to jako držitel rekordu „Nejdéle autorem, ředitelem, hercem, zpěvákem, skladatelem, textařem a režisérem vlastního autorského divadla“.

Jiří Suchý je spoluzakladatelem a nepřetržitě již déle než 60 let ústřední osobností divadla Semafor (založeno 1959), pro které napsal (nebo je spoluautorem) 125 divadelních děl (104 hudebních komedií a 21 komponovaných písničkových pořadů), z nichž první s názvem Člověk z půdy mělo premiéru 30. října 1959, to zatím poslední Kdo jinému jámu kopá, toho píseň zpívej 26. dubna 2019. Některá představení divadla Semafor byla navíc zaznamenána televizí, vznikly i rozhlasové verze her a některé byly převedeny do filmové podoby.

Jiří Suchý se narodil 1. října 1931, je držitelem Medaile Za zásluhy II. stupeň, Řádu T. G. M., Ceny Thálie, hudební ceny Anděl, literární Ceny Jaroslava Seiferta, titulů doctor honoris causa Univerzity Palackého v Olomouci a JAMU v Brně.

Je rovněž autorem řady grafik spojených s plakáty, programy či scénou mnoha semaforských představení. Nemálo písní autorské dvojice Suchý-Šlitr, pocházejících z těchto her, si po desetiletí žije svým vlastním životem, hraje se mimo divadlo a prakticky zlidovělo.

 


Share on Myspace