Zbývá už necelých 100 dní do zahájení zimních olympijských her v Pekingu v roce 2022. Olympijské hry toto starobylé i moderní město rozzáří. Na olympijské hry i paralympijské hry je Peking připraven.

Symbol

„Zimní sen“, znak zimních olympijských her v Pekingu, spojuje čínskou kaligrafii s moderním stylem. Design je inspirován čínskými znaky a kombinuje prvky zimních sportů s tradiční čínskou kulturou.

Medaile

Desing medailí na zimních olympijských a paralympijských hrách v Pekingu 2022 nazvaných “Tongxin“ je odvozený ze starověkého čínského nefritu soustředných kruhů a vyjadřuje „Nebe, Země a Srdce lidu“. Symbolizuje, že olympijský duch spojuje lidi a že slávu zimních olympijských her sdílí celý svět. Tvar vychází z medailí olympijských her v Pekingu 2008 a demonstruje kulturní dědictví města, které hostilo dvě olympijské hry.

Ve středu přední strany medaile je vyryto logo olympijských pěti kruhů a kolem celý anglický název zimních olympijských her v Pekingu 2022 (XXIV Olympic Winter Games Beijing 2022). Ozdobné vzory ledu a sněhu v prstencích kolem vycházejí z tradiční čínské kultury. Ve středu zadní strany medaile je znak zimních olympijských her v Pekingu 2022 a kolem jejich celý čínský název. Prstence kolem jsou inspirovány starověkými astronomickými mapami symbolizujícími rozlehlou hvězdnou oblohu, harmonii mezi člověkem a přírodou a také sportovce na 24. zimních olympijských hrách. V krajním prstenci je vyryto jméno soutěžní akce vítězného sportovce.

Místa konání

Koncem října byla úspěšně dokončena renovace Národního stadionu „Ptačí hnízdo“ jako místa pro zahajovací a závěrečný ceremoniál zimních olympijských a paralympijských her v Pekingu.

Ze 44 míst a zařízení zimních olympijských her bylo pouze sedm nově postaveno pro potřeby her, což představuje pouze 16 procent z celkového počtu. Řada využívá už staveb pro letní olympijské hry uskutečněné před 14 lety, od „Vodní kostky“ po „Wukesong“. A všechna nově postavená a zrekonstruovaná zařízení splňují standardy zelených budov a jsou připravena pro udržitelné využití v budoucnosti.

Tyto olympijské hry budou take ekologické. V regionu Yanqing se připravovaly šest let. Díky podrobnému zkoumání, vědeckým hodnocením a přísné praxi se podařilo minimalizovat možné negativní ekologické dopady výstavby sportovišť a infrastruktury.

Do Pekingu dorazil olympijský oheň

Ve středu 20. října dorazil do Pekingu oheň zimních olympijských her, slavnostní uvítání plamene se konalo v olympijské věži. Následně byl olympijský oheň přenesen do haly olympijské věže Skydome, kde byla zahájena výstava štafety s pochodněmi pro zimní olympijské hry v Pekingu 2022.


Share on Myspace