Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK připravil kromě mnoha dalších aktivit na adventní období sérii tří komorních koncertů, které navíc pomohou sbírce s názvem Podpořme společně muzikanty na volné noze, jejímž iniciátorem je hornista a dirigent Radek Baborák. Koncerty budou vysílány on-line z kostela sv. Šimona a Judy vždy v úterý, což je tradiční termín komorních cyklů FOK. První byl odvysílán 8. prosince, v úterý 15. prosince budou moci posluchači zdarma sledovat na kanálu Youtube koncert souboru PhilHarmonia Octet Prague a klavíristy Martina Kasíka. Třetí koncert, na němž nebudou chybět vánoční melodie, se uskuteční 22. prosince s Baborák Ensemble.

V úterý 15. prosince může publikum sledovat koncert dechového souboru PhilHarmonia Octet Prague, který těží nejen z repertoáru klasicistní hudby, ale uvádí též současnější skladby v originálních úpravách. „Program tohoto typu obhajuje určitou hudební filozofii, a sice že na poli komorní hudby jsme schopni plnohodnotně realizovat atraktivní opusy symfonického repertoáru a svým způsobem poukázat na nové možnosti hudby, nejen té komorní,“ říká hobojista Vilém Veverka, jenž stál u zrodu souboru.

Kromě Oktetu Es dur op. 103 L. van Beethovena zazní dvě světové premiéry: Musorgského Obrázky z výstavy ve verzi pro dechové okteto a klavír s Martinem Kasíkem (arr. Tomáše Ille) a „Americká" suita Antonína Dvořáka ve verzi pro dechové okteto s kontrabasem (Petr Ries). Autorem této úpravy je fagotista Václav Vonášek, další ze zakládajících členů souboru.

V úterý 22. prosince se uskuteční koncert souboru Baborák Ensemble. „Jsem moc rád, že mohu v adventním čase hrát pro věrné posluchače a abonenty FOK a spolu se členy Baborák Ensemble jim nabídnout hodinku hudby se skladbami mistrů čtyř hudebních období. Koncert podpoří sbírku, která míří k umělcům na volné noze, kteří mají rodinu, pobírají rodičovskou podporu a nemohou žádat o jinou covidovou státní pomoc.“

Na koncertě zazní skladby Corelliho, Bacha, Mozarta, Rejchy a také pásmo Christmas Songs s populárními vánočními melodiemi v úpravě Františka Šterbáka speciálně pro Baborák Ensemble.

Všechny přenosy budou ke zhlédnutí zdarma na YouTube kanálu Pražští symfonikové FOK.

Na sbírku Podpořme společně muzikanty na volné noze bylo již v jarní vlně úspěšně vybráno více než 1,3 milionu korun prostřednictvím platformy Donio.


Share on Myspace