„Na českého Dumase bych v životě neplivl.“ Jaroslav Dietl v testu

Email Tisk PDF


jaroslav-dietlZávist prý je typická česká vlastnost. A ne prý.

 

 

Určitě. - V případě Dietla Jaroslava (1929 Záhřeb – 1985 Praha) či, chcete-li, Jaroslava Dietla to platí dvojnásob. Tento „komunistický“ mistr televizního seriálu byl něčím dozajista i komunistický, to se odpárat nedá, nicméně „uň jest to irelevantní“, řekl bych (tónem Miloše Kopeckého) a je to lhostejno nejen dle mého názoru. Byl géniem! Byl (a opět nejen podle mého názoru).

Jak ovšem plyne čas, vymíráme a taktéž testy ze znalostí jeho rozsáhlého díla jsou pro Čechy nesnadnější. I ty šité jen a výhradně na jeho televizní seriály. Ale co? Koneckonců neznám s vlastní výjimkou nikoho, kdo by drahocenný čas utrácel tvorbou (podobných) testů, i suďte zde sami.


1. V pořadí teprve druhý Dietlův televizní seriál po Rodině Bláhově se jmenoval
a) Čtyři z tanku a pes
b) Tři chlapi v chalupě
c) Tři chlapi na cestách


2. Kdo ztvárnil titulní roli v seriálu Nejmladší z rodu Hamrů (1975)?
a) Česko-americký skladatel Jan Hammer
b) Eliška a postupně i celý její rod
c) Jaroslav Satoranský


3. Někdejší režim zakázal opakovat Dietlův seriál
a) Okres na severu (1981) s hercem Jaroslavem Moučkou
b) Dispečer a kapela (1972) s hercem Josefem Kobrem
c) Píseň pro Rudolfa III. (1967-1969) s hercem Darkem Vostřelem


4. Předlohou pro Dietlův televizní seriál Byli jednou dva písaři (1973) je román
a) Alexandra Dumase
b) Gustava Flauberta
c) Miroslava Horníčka


5. Jaroslav Dietl vytvořil
a) Ženu na radnici
b) Muže za pultem
c) Doktora z vejminku


6. K převrácení kombajnu došlo v televizním seriálu
a) Sedmá kavalerie
b) Plechová kavalerie
c) Zítra se bude zvracet všude


7. „Nejněmějším“ partem z psacího stroje Dietla Jaroslava byla bezpochyby role
a) Josefa Dvořáka jako kuchaře Sváti Kuřátka
b) Vladimíra Menšíka jako spisovatele Alexandra Dumase
c) Andrey Čunderlíkové jako Iny


8. Rolí úlisného Voženílka v seriálu Inženýrská odysea se proslavil
a) Miloš Nesvadba
b) Jiří Císler
c) Josef Vinklář


9. Kriminální Dietlův seriál se jmenuje
a) Malý pitaval z velkého města
b) Velký pitaval z Malého sedla
c) Válka volů


10. V letech 1971-1981 psal svůj fakticky nejdelší „seriál“
a) Proletáři
b) Skláři
c) Bakaláři


Správné odpovědi: 1b), 2c), 3c), 4b), 5c), 6b), 7c), 8b), 9a), 10c).


Jeden až tři body: Jste mladí a klid! Seriály Jaroslava Dietla vám nikdo nutit nechce.
Čtyři až sedm bodů: Znáte ledacos z jeho prací. I vám se zamlouvají a jste dokonce přesvědčeni, že byl talentovaným a dumasovsky plodným řemeslníkem, ne-li přímo umělcem.
Osm až deset bodů: Za Magdalenou Dietlovou jezdit nemusíte, ale Mistrův hrob byste někdy navštívit mohli.

 

 

AddThis Social Bookmark Button

Předplatné Literárních novin můžete objednat zde.

Aktualizováno ( Čtvrtek, 14 Září 2017 07:28 )  

Ivo Fencl

Ivo Fencl foto Eva Smolíková

(16. 4. 1964 v Plzni) Labilní i silná (souběh) osobnost, která se realizuje prvořadě psaním, ale i četbou. Bude vám vykládat, že tvoří jen kvůli jisté Jorice (své femme fatale), ale máme podezření, že těch důvodů skrývá víc.

 



Akademie Literárních novin

vás zve na kurz

Problémy současné češtiny

Kurz je určen všem těm, kteří denně pracují s naším rodným jazykem, nebo těm, kteří o něm rádi přemýšlejí a uvědomují si, jak se mění. Budeme mluvit o tom, jak se dnes mluví a píše, a zaměříme se i na to, proč se nám v jazyce něco nelíbí. Na příkladech konkrétních jazykových provinění proti správné češtině si ukážeme dnešní nejčastější chyby ve vyjadřování psaném i mluveném v úřednických, reklamních i mediálních textech.

3. prosince od 10:00 do 16:00 hod.

AKADEMIE.LITERARKY.CZ

Telefon: 234 221 131

banner Pidivadlo

Partneři

FOK
Logo Pismo black WEB